Wat wordt bedoeld met "Reserve" op het etiket van wijnflessen?Je ziet dikwijls het woord "reserve" ( of Reserva in Spaans of riserva in Italiaans )

op het etiket vermeld staan. Enkele uitzonderingen daargelaten is dat meestal op duurdere flessen.


Traditioneel werd deze naam in vele wijnproducerende regio's gebruikt om aan te duiden dat deze wijn als bijzonder werd aanzien en daarom opzij werd gezet (gereserveerd ) voor een speciale gelegenheid en dit reserveren of bewaren gebeurde meestal in eiken vaten. Vroeger was men door deze indikatie zeker dat het over de beste producten ging van de wijnmaker.


In Italie, spanje, Portugal en nog enkele andere landen is dat principe in een wet gegoten:

De toelating om "reserva" op het etiket te mogen plaatsen kan de wijnmaker alleen verkrijgen door zijn wijn volgens strikte regels en wetten te produceren. Deze regels gelden niet alleen voor de druivensoort maar ook voor de veroudering in houten vaten en het verouderen in de fles vooraleer deze wijn mag verkocht worden.


Wat kan je in de praktijk verwachten als er "riserva" op het etiket vermeld staat?


Als het over italiaanse of spaanse wijn gaat mag je vrij zeker zijn dat het gaat over

een kwalitatief produkt, gerijpt in eiken vaten. Chianti riservas, Rioja- of Ribera del Deuro reservas bijvoorbeeld smaken meer uitgesproken naar eik dan naar vruchten als ze jong zijn maar krijgen gaandeweg een zéér complex karakter als ze enkele jaren met de nodige zorg kunnen rijpen op vat.


De Franse "Reserve" zijn véél moeilijker te beoordelen omdat de naam niet door de wet wordt beschermd maar ook hier mag men redelijkerwijze aannemen dat deze wijn, als hij nog jong is, smaken en aroma's van hout vertoont.


Ditzelfde geldt evenzeer voor Zuid-Amerikaanse en Australische wijn waar rijping op eiken vaten algemeen gebruikelijk is alhoewel de naam " reserve" zelf minder voorkomt!


Bij Amerikaanse wijnen tenslotte is er helemaal géén regel. Vele kleinere producenten

gebruiken de naam zoals in Europa veelal het geval is, meestal om aan te duiden dat het hier gaat over duurdere wijnen en dat het een speciale botteling is. Alhoewel het dikwijls gaat over rijping op vat kan je de naam "reserves" evengoed tegenkomen bij simpele wijnen die nooit met eik in aanraking geweest zijn en een puur massaprodukt zijn. "Reserve" is gewoon gebruikt om de aandacht van de argeloze koper te trekken.